torsdag, maj 21, 2009

632. Välkommen till Holland

Jag följer många bloggar men en av de jag älskar allra mest är Heja Abbe. Häromdagen bläddrade jag längst bak och läste den från början. Då hittade jag ett inlägg som jag visserligen läst förut, men som är så tänkvärt att det tål att läsas igen och igen och igen..

Det handlar om barn. Om att vänta på ett friskt barn där allt ska gå bra, men istället välsignas med ett alldeles särskilt barn. Ett barn med andra behov, men som fortfarande är just ens eget barn.

"När du väntar barn är det som att planera en fantastisk semester - till Italien. Du köper en packe resehandböcker och sätter igång med att planera vad man skall uppleva och se. Colosseum, Michelangelos staty David, Venedigs gondoler. Du kanske lär dig några användbara fraser på italienska. Allt är väldigt spännande.

Efter några månader av otålig väntan kommer slutligen den stora dagen. Du packar väskan och ger dig iväg. Efter några timmar landar planet. Flygvärdinnan kommer in och säger: "Välkommen till Holland!"


"HOLLAND?" säger du. "Vad menar du med Holland? Jag är bokad till Italien! Det är meningen att jag skall vara i Italien. Jag har hela mitt liv drömt om att resa till Italien."
Men det har skett en ändring i resvägen. De har landat i Holland och du måste stanna där.


Det är viktigt att förstå, att du inte har kommit till ett förskräckligt, motbjudande, smutsigt ställe, fyllt av fattigdom, svält och sjukdomar. Det är bara till en annorlunda plats. Så du måste ge dig ut och köpa nya resehandböcker. Och du måste lära dig ett helt nytt språk. Och du kommer att träffa en helt ny grupp med människor, som du aldrig annars skulle mött.

Det rör sig bara om en annorlunda plats. Det går lite långsammare än i Italien. Men då du varit där ett tag och hämtat andan, ser du dig omkring och börjar märka, att Holland har väderkvarnar. Holland har tulpaner. Holland har till och med Rembrandt.

Men alla du känner reser fram och tillbaka till Italien och alla skryter om hur fantastiskt underbart de haft där. Och under resten av ditt liv kommer du att säga: "Ja, det var meningen att jag också skulle dit. Jag hade planerat det."


Och denna smärta kommer aldrig, aldrig försvinna, därför att saknaden av drömmen är en väldigt betydelsefull saknad. Men om du tillbringar resten av ditt liv med att sörja att du inte kom till Italien, kommer du aldrig att kunna njuta av de fantastiska, underbara upplevelser, som Holland har att erbjuda".

Tänker på mamma när jag läser den. Den sista resan som aldrig riktigt blev av. Det blev varken Italien eller Holland, mamma och pappa blev istället stående på flygplatsen med packningen i händerna och fick efter en del sorgearbete vända hem igen. Och jag vet att mamma fortfarande går och tänker på den där resan som aldrig blev av.. Men annars. Annars, om det inte blivit inställt så hade det nog blivit Holland av alltihopa.

3 kommentarer:

Cristian sa...

Haha, det där lät nästan uttråkat... typ "Jaja, bra som vanligt". Haha :)

Cristian sa...

Haha, jag vet pumpkin! :)

Sofia sa...

Åhh va bra skrivet! :)