onsdag, april 22, 2009

603. Terapi

Här kommer ett av de mest känslosamma stycken av litteratur som jag vet. Det är Jonas Gardell som skrivit det och det är taget ur Ett ufo gör entré (Eller om det är En komikers uppväxt, jag minns faktiskt inte).

" Så vad kan jag säga om mig själv. Aldrig riktigt innanför. Aldrig riktigt med. Aldrig riktigt på riktigt. Jag är rädd att jag aldrig riktigt kommit över det där utanförskapet. Som en planet som aldrig mer än knappt hinner närma sig solen innan dess omloppsbana, dess av naturlagarna bestämda omloppsbana, tvingar den ut i rymdmörkret igen. Sådan är jag. Stryker avundsjukt förbi på avstånd. Fryser och vill till värmen. Kommer ändå inte nära. Kan inte frigöra mig från de naturlagar som säger att jag inte får vara med. En sån som jag. Som inte förstår hur man gör. Anstränger mig till det yttersta för att vara öppen och tillgänglig, men antingen säger de att det hade varit trevligt men. Eller också säger de att jag måste gå. /.../ Det är som det alltid varit. De där. Jag här. Glasrutan mellan oss är isoleringsglas. Andas på glaset. Skriver i imman. Skriver mitt namn. Skriver mitt namn för världen att se. Suddar ut det igen.
"

Ibland kan en annan människa träffa så rätt, och för en högstadieelev som jag var då kan det betyda väldigt mycket att någon annan känner lika.
Och ibland kan man hitta tillbaka igen till samma text, och känna samma sak en gång till. Fast man är 22 år och ska vara stark, vuxen och duktig.
JAG HATAR ATT VARA VUXEN OCH DUKTIG JUST NU.

4 kommentarer:

Tesstamente sa...

Jag minns också att det var väldigt befriande att läsa det där. På äldre dar har jag upptäckt att det var inte bara jag som kände sig annorlunda, ensam och utanför- nästan alla gör det på nåt vis!

Inte behöver du vara vuxen och duktig i alla lägen! Ta fram barnet och uppför dig oduktigt:-) Ingen skada sker.

Daniel sa...

Tror de flesta känner igen sig i tonårens skolår. Hade själv det inte lätt.

Ucg vuxenhet och duktighet e inte så enkelt i vuxen ålder!

Tesstamente sa...

Haha, kul med högläsning- jag hade velat lyssna in på den linjen:-)

Cristian sa...

Haha, du menar väl "Hur många fjortisar lyckades du charma"? :)

En hel skara faktiskt ,) Men är trött som en gnu nu, tar på krafterna... Haha :) Men men, back to business imorgon :)